Angus białko Brahman Brown Swiss budowa ciała budowanie odporności bydło bydło mleczne błonnik cechy charakterystyka Charolaise choroby sezonowe choroby zakaźne cielęta dieta dobrostan dobrostan zwierząt dodatki paszowe Długowieczność bydła efektywność efektywność produkcji energia enzymy genetyka Here Hereford historia hodowcy hodowla hodowla bydła Holstein immunoglobuliny infekcje bakteryjne jako jakość jakość mięsa jakość pasz jałówki kiszonki klimat korzyści leczenie logistyka metabolizm minerały mleko monitorowanie młode bydło objawy opieka weterynaryjna pastwisko pasza pasze pasze objętościowe pasze treściwe planowanie probiotyki profilaktyka Profilaktyka zdrowotna programy żywieniowe przyrost masy ciała przyswajalność rasa rasa bydła rasa Simentalska rasy bydła rasy mięsne rasy mleczne rentowność rozwój siano siara Simmental składniki diety składniki odżywcze strategie zarządzania szczepienia technologie temperament teren górski trawienie układ odpornościowy warunki górskie warunki hodowlane wczesne wykrywanie witaminy woda wybór rasy wydaj wydajność wydajność mleczna wygląd wzrost zalety zdrowie zdrowie zwierząt zmiany klimatyczne żywienie żywienie bydła