Angus automatyzacja białko Brahman Brown Swiss budowa ciała budowanie odporności bydło bydło mleczne cechy charakterystyka Charolaise choroby sezonowe choroby zakaźne cielęta diagnostyka dieta dobrostan dobrostan zwierząt efektywność efektywność produkcji energia fermentacja genetyka Hereford higiena historia hodowcy hodowla hodowla bydła immunoglobuliny infekcje bakteryjne jako jakość jakość mięsa jakość mleka jakość pasz jałówki ketoza kiszonki klimat korzyści leczenie metabolizm minerały mleko mleko matki monitorowanie młode bydło objawy opieka weterynaryjna pastwisko pasza pasze pasze objętościowe pasze treściwe pielęgnacja planowanie produkcja mleka profilaktyka Profilaktyka zdrowotna programy żywieniowe przyrost masy ciała rasa rasa bydła rasy bydła rasy mięsne rasy mleczne rentowność rolnictwo rozwój siano siara Simmental składniki odżywcze strategie zarządzania stres cieplny szczepienia technologie temperament temperatura trawienie trendy warunki hodowlane wczesne wykrywanie witaminy woda wybór rasy wydajność wydajność mleczna wygląd wzrost zalety zasady zdrowie zdrowie racic zdrowie zwierząt zmiany klimatyczne żywienie żywienie bydła