adaptacja Angus bakterie białko Brahman Brown Swiss budowa ciała budowanie odporności bydło bydło mleczne cechy cel hodowli charakterystyka Charolaise choroby sezonowe cielęta dieta dobrostan efektywność produkcji energia genetyka grzyby Here Hereford Highland historia hodowcy hodowla hodowla bydła hodowla ekologiczna hodowla intensywna Holstein innow jakość jakość mięsa jakość pasz jałówki kiszonki klimat korzyści leczenie Limousine metabolizm minerały mleko monitorowanie monitorowanie zdrow młode bydło naukowcy objawy ochrona środowiska opłacalność pastwisko pasze pasze treściwe pier planowanie Porównanie wydajności preferencje hodowców profilaktyka programy żywieniowe przyrost masy ciała rasa rasa bydła Rasa Charolais rasy bydła rasy mięsne rasy mleczne rentowność rozwój siano siara Simmental składniki odżywcze strategie zarządzania technologie genetyczne temperament teren górski trawienie trendy rynkowe warunki górskie warunki hodowlane wiek wirusy witaminy woda wybór rasy wycena stada wydajność wydajność mleczna wygląd zakup bydła zalety zdrow zdrowie zdrowie zwier zdrowie zwierząt zmiany klimatyczne żywienie żywienie bydła